Jaké jsou nejčastější závady, které mohou postihnout každý iPhone?

Produkty od Applu lákají nejen na povedený design, stabilní operační systém a bezpečnost, ale také na kvalitní provedení a minimální výskyt závady. Přestože patří iPhone mezi prémiové zboží s prvotřídní kvalitou, vzhledem k masivnímu množství vyráběných dodávek zboží do celého světa se může objevit technická závada už při prvním rozbalování telefonu – je to však minimální pravděpodobnost. Vzhledem k tomu, že se jedná o spotřební elektroniku, vlivem používání se můžete setkat s nepříjemným problémem spíše v průběhu času, který však bez obav vyřeší profesionální Apple servis.

V tomto článku se společně podíváme na nejčastější závady, které mohou postihnout každý iPhone, přičemž budete mít zároveň představu o ceně za opravu. Někdy stačí maličkost a telefon vás dokáže pořádně potrápit – z osobní zkušenosti však víme, že se jedná o chybu softwaru, špatnou aktualizaci, nebo je potřeba telefon nastavit do továrního režimu. Nejprve ale telefon podrobíme vstupní diagnostice, abychom měli 100% jistotu. V případě, že bude chyba na straně softwaru, pak máte diagnostiku zařízení úplně zdarma a platíte pouze zákrok servisního technika, který provede přehrání softwaru (restore), což se pohybuje okolo 490 korun.

Uživatelé totiž rádi aktualizují na vývojářské verze, instalují nevyladěné verze operačních systémů a iPhone se začne vypínat, nebo se rychle vybíjí. V takovém případě radíme, že se vyplatí počkat a nikam nespěchat.

Poškozená fyzická tlačítka

Přestože několik posledních generací Apple iPhone již nedisponuje kulatým Home Buttonem, který byl často na seznamu nejčastějších závad, i nadále zůstávají na konstrukci zařízení fyzická tlačítka. Konkrétně se jedná o ovládání hlasitosti, tlačítko pro zapnutí a přepnutí do tichého režimu. I tato čtveřice tlačítek může v některých případech přestat spolupracovat – výměna probíhá v mnoha případech na počkání a cenově se liší podle konkrétního modelu. Například u oblíbené verze iPhone 11 zaplatíte za výměnu tlačítka zapnutí ON/OFF 1.590 Kč včetně náhradních dílů a práce servisního technika.

Rozbitý displej iPhone

Podle našich statistik se jedná o nejčastější závadu (z 99% vinou uživatele). I když jsou dotykové obrazovky pokryty kvalitní ochrannou vrstvou – i menší pád nebo vyvinutí většího tlaku dokáže způsobit poškození. Co se týká opravy, je třeba opět počítat s rozdílnou výslednou cenou dle konkrétního modelu iPhone. Pokud budeme brát jako příklad iPhone 11, pak vás vyjde výměna prasklého skla (poškozený displej) na 3.990 Kč a to včetně 3leté záruky (používá se originální panel). Pokud se rozhodnete pro výměnu displeje, navštívit můžete Apple servis v Teplicích.

Nefunkční sluchátko. Haló?

Pokud bychom koukli pod mikroskop, sluchátkový obvod se skládá z nejjemnějších komponent a i ty jsou náchylné k poškození. Většinou přestávají fungovat i kvůli běžnému opotřebení, ale také díky oxidaci, nebo prachovým částicím. Logicky zaplatíte u novějších modelů více peněz, než u těch starších iPhonů. Opět dáváme jako příklad jedenáctku, u které vychází oprava nefunkčního sluchátka na 1.590 Kč a stačí vám k tomu pouze návštěva servisu a 30 minut volného času.

Baterie už moc nevydrží

Spíše spotřební závada, ale dost často diskutované téma. Stejně, jako ostatní komponenty má i baterie v iPhonu svou životnost. Vlivem počtů nabíjecích cyklů se zkracuje její výdrž a je potřeba akumulátor v zařízení vyměnit za nový. Naštěstí je tento servisní zákrok časově nenáročný a u nás na pobočce Pro-Jabko Teplice jej technici vymění expresně do 30 minut od přijetí zakázky. Důrazně nedoporučujeme vyměňovat baterii doma! Může totiž dojít ke vzplanutí a následnému požáru. Jestliže chcete vyměnit baterii na iPhone 11 (2.690 Kč), nebo kterémkoliv jiném modelu iPhone, budete mile potěšeni prodlouženou výdrží.

Přejít nahoru