Jaký je rozdíl mezi USB-C a Thunderbolt u Apple produktů

Společnost Apple doposud do všech svých posledních produktů integrovala konektivitu s počítačovou sběrnicí nazývanou jako Lightning. Jedná se o nástupce kombinovaného A/D 30-pinového konektoru, který ukončil svou existenci s příchodem modelové řady iPhone 5. Budoucí telefony od kalifornského giganta však nabídnou již pouze standard USB-C, který známe například z přenosných počítačů a taktéž z iPadu Pro. Přestože vypadají konektory úplně stejně, jeho využití a vlastnosti se odlišují.

Co je Thunderbolt technologie?

Thunderbolt je hardwarové rozhraní vyvinuté společně společnostmi Apple a Intel pro vysokorychlostní přenos dat mezi zařízeními rychlostí až 40 Gb/s, zatímco USB 3.0 je pouze 5 Gb/s. V tuto chvíli je aktuální verze Thunderbolt 4 a při pohledu na srovnávací tabulku si můžete všimnout, že rychlost se od té předchozí generace neliší. Ve skutečnosti je rychlost Thunderboltu 3 přehnaná – je uvedeno maximum, což není k dispozici pro všechny gadgety. V průměru je možné dosáhnout asi 20 Gb/s. Thunderbolt 4 je ale minimálně 40 Gb/s, což je ve skutečnosti.

Tato technologie je založena na PCI Express a Display Portu: zpočátku se tato technologie nazývala Light Peak a byl to 30metrový optický kabel pro přenos dvou video streamů. Prvním zařízením s Thunderboltem byl MacBook Pro, vydaný v roce 2011, druhá verze rozhraní byla představena v roce 2013 a nyní Apple vybavuje svá Thunderbolt zařízení, ale ne všechna.

Která zařízení podporují Thunderbolt

Trik je v tom, že sběrnice PCI Express přenáší data přes několik kanálů najednou, ale to bude fungovat pouze v případě, že zařízení, ke kterému se připojujete, má srovnatelný port Thunderbolt, protože běžné USB-C nemá podporu PCIe. Proto když připojíte příslušenství s Thunderbolt k běžnému konektoru USB Type-C, nic se nestane – zařízení prostě nefunguje. Ale příslušenství s typem C je kompatibilní s Thunderbolt, protože vysokorychlostní port je umístěn v konektoru USB.

V roce 2018 se objevil nový ovladač pro Thunderbolt – Titan Ridge. Jeho trikem je, že kompatibilní příslušenství funguje s USB-C, i když nízkou rychlostí. Majitelům MacBooků každopádně problémy s kompatibilitou nehrozí, ale iPady ano.

Thunderbolt na iPadu

Není to tak dávno, co Apple představil iPad 10 s portem USB-C namísto Lightning. Všechno by bylo v pořádku, jen konektor se ukázal být pomalý: faktem je, že jeho rychlost je 480 Mbps – stejná jako u Lightningu. To znamená, že Type-C v iPadu je vyroben výhradně pro pohodlí nabíjení, ale ne pro přenos dat a o nějakém Thunderboltu nemůže být řeč. Mimochodem, iPad Air 4 a iPad mini 6 přenášejí data rychlostí 5 Gb/s, iPad Air 5 – 10 Gb/s a iPad Pro – až 40 Gb/s. Thunderbolt nikdy nenajdete v systémovém nastavení iPadu, takže pro něj musíte jít do specifikací na webu Applu – pouze tam jsou tyto informace. Jak můžete vidět, pouze verze Pro mají podporu Thunderbolt na iPadu a ani pak ne všechny – rozhraní se začalo přidávat teprve minulý rok.

Proč potřebujete Thunderbolt

Funkce Thunderbolt je také zřetězená: to znamená, že můžete připojit až šest periferních zařízení, jako jsou pevné disky nebo externí monitory. A všechny budou dostupné pro práci zároveň, ačkoliv USB-C takovou možnost nemá. Vysoká rychlost Thunderboltu 3 umožňuje k Macu připojit maximálně 4 monitory se 4K nebo dva s 6K, ale to je v nejlepším případě, protože maximální rychlost často dosahuje pouze 20 Gb/s místo zmíněných 40.

Thunderbolt ale 4 lze připojit minimálně 2 4K monitory pro bezproblémový provoz! Pohodlné je také to, že pro připojení nejsou potřeba adaptéry – DisplayPort monitory se připojují přímo. S Thunderboltem můžete nejen přenášet data, ale také nabíjet gadgety: energii lze přenášet do obou zařízení v závislosti na jejich typu a Thunderbolt 3 má výkon 100 W, takže můžete rychle nabíjet více zařízení najednou. Je také výhodné, že tuto technologii najdeme nejen v miniaplikacích z Cupertina, ale také v noteboocích od MSI, Lenovo a dalších. Je pravda, že budete muset vážně prostudovat specifikace, abyste se nezbláznili a náhodou si nekoupili notebook s běžným USB-C.

Přejít nahoru