Proč se váš iPhone v mrazu vypíná? Jak tomu snadno zabránit

V tomto zimním období (i přestože ukrutně nemrzne), nejvíce trpí právě jablečné telefony. Všeobecně veškeré telefony mají jednu negativní vlastnost – jakmile jsou vystaveny nižší teplotě, minimálně se začnou rychleji vybíjet a ztrácet tak svou kapacitu baterie. V horším případě může dojít ke kompletnímu selhání akumulátoru a zařízení se automaticky vypne. Pokud navštěvujete lyžařské areály, nebo často vystavujete svůj telefon teplotním výkyvům, pak by se vám mohl hodit tento článek, ve kterém se společně podíváme na to, proč vůbec k samovolnému vypínání dochází a jak takové situaci snadno předejít.

Veškeré telefony od Applu, které byly za předchozí léta představeny disponují tzv. Lithium-Ion baterií (zkráceně Li-ion). Jedná se o nejpoužívanější a nejvíce rozšířenou baterii, která je integrována do přenosných zařízení a kromě nevýhod rychlého vybíjení v mrazu mají také určité výhody. Výrobcem je doporučováno dobíjet iPhone ještě před tím, než jeho kapacita klesne pod 20% a samozřejmě používat originální příslušenství, tedy síťový adaptér a synchronizační kabel. Pojďme si vysvětlit, proč se váš iPhone v mrazu vypíná.

Pokud se Li-ionová baterie dostane do příliš nízkých teplot, uvnitř plastového článku vzroste vnitřní odpor, což způsobí zmenšování kapacity. Příkladem může být podprůměrná teplota (-18°C), kdy se udává, že kapacita spadne až na 50% své maximální kapacity. Podle testů dokonce dokáže v minusových teplotách spadnout kapacita baterie iPhonu až o 15 % za pouhých 30 minut, než dojde k okamžitému vypnutí. Apple má dokonce na svých stránkách obsah věnovaný právě bateriím, kde udává i nejlepší provozní teploty, jenž je stanovena od 0 – 35 stupňů Celsia. To znamená, že jakákoliv jiná teplota může způsobit neobvyklé chování celého telefonu.

Pokud chcete váš iPhone v minusových teplotách udržet co nejdéle, pak se nabízí jediná možnost, udržovat ho v teple. Stačí k tomu mít nějakou vnitřní kapsu, která nabídne větší teplo, než kdyby byl telefon vystaven celou dobu silnému mrazu, nebo výkyvu teploty. V případě, že se váš iPhone i přesto vypne a začne ukazovat, že je vybitý, pak je třeba rychle jednat a najít co nejrychleji zdroj tepla, aby se vzpamatoval. V mnoha případech dochází k rychlému vybíjení i přestože není úplná zima – v takovém případě může být již akumulátor opotřebovaný a je třeba ho vyměnit za nový. Výměna baterie za novou, expresně do 30 minut v Teplicích. Ještě před tím si můžete ověřit aktuální stav v Nastavení -> Baterie -> Kondice baterie. Pokud vám iPhone řekne, že je baterie vhodná na servis, tak byste rozhodně neměli otálet a baterii nechat vyměnit.

Přejít nahoru